ASI DSE Kajak-kenu Szakosztály - 2021-es összefoglaló fotókkal

A tavalyi év is kihívásokkal kezdődött, sokszor „home office”-ba szorult a csapat, ami több szempontból is nehéz volt. Olyan edzéstervet igényelt, amit otthoni körülmények között is el lehet végezni, de így kevésbé javíthatóak, ellenőrizhetőek az elvégzett feladatok. Mindezek ellenére lelkesen dolgozott otthon is a csapat és a célt szem előtt tartva mindent megtettek, hogy a felkészülési időszak végére ne legyen hanyatlás.

Márciusban még nem kedvezett az idő a mindennapos vízre szálláshoz, így olykor visszaszorultunk a futáshoz, úszáshoz és az erősítéshez. A hónap végére már melegedett az idő, így el tudtuk kezdeni a szezonra való éles felkészülést.

Április végén elérkezett az első verseny, ami egyben a csapat első megmérettetése is volt. 2020-ban még nem indultunk versenyeken, többek között a korlátozott események miatt, de főként azért, mert még nem éreztük elég felkészültnek a csapatot. Április 23-án a „legkisebb” korosztály (U10-U12) számára egy házi verseny lett megszervezve az Újpesti-öbölben az öblöt körülvevő egyesületek között. Az ezt követő napon már hivatalos megrendezéssel részt vettünk pár U13-as versenyzővel az A-Híd Kupán. Mindkét versenyen a táv 2000 m volt, ami majdnem egy teljes öbölkört jelent. Szinte mindenki a középmezőnyben végzett, szép eredményekkel.

Májusban a soron következő verseny a Győrben megrendezett Maraton Magyar Bajnokság volt, ahol már hosszabb távon indulhattak a gyerekek. A maratoni versenyeken általában nagyszámú mezőny szokott kialakulni, kiélezett a verseny. Három versenyzőt indítottunk, eredményeik:

  • U12 Fiú 5 km: Stahl Márton 26., Szlipcsevics Mátyás 28.
  • U10 Fiú 5 km: Zana Boldizsár 22. helyen ért célba.

Május 14-én ismét rendeztek egy házi versenyt az „öblösök”, így újabb lehetőség nyílt az eredmények javítására hazai pályán. Szinte majdnem annyi induló gyűlt össze, mintha országos viadal lett volna. Öt versenyzővel indult az ASI, eredményeik:

  • U12 Fiú 2000 m: Stahl Márton 27., Szlipcsevics Mátyás 30., Éliás Vince 36.,
  • U12 Leány 2000 m: Alarcón Camila 11.,
  • U10 Fiú 2000 m: Zana Boldizsár 7. helyen ért célba.

A nyár küszöbén, június 4-én elérkezett az első nagyon fontos versenyünk, a Magyar Kupa elődöntője. Ez regionálisan megrendezett volt. Ezzel a versennyel lehetett akkreditálni a döntőre, ami már az országos mezőnyt jelentette. Bak Zsombort szeretném kiemelni az indulók közül, aki az elődöntő után bejutott a június 26-ai döntőre, ahol a 35. helyen ért célba.

Június 19–20.: Eszkimó Indián Játékok

Sukorón rendezték meg a regionális vetélkedőt a fiatalabb korosztály számára. Személy szerint én nagyon szeretem (és szerintem a gyerekek is) ezt a fajta versenyt, mivel itt nem csak kajakban kell összemérni a tudást és a gyorsaságot, hanem a szárazföldön is, például futásban, kislabda dobásban és húzódzkodásban. Itt már a legkisebb korosztálynak (U8) is van lehetősége versenyezni és a legfelső korhatár az U12. Szuper eredmények születtek! Akit mindenképp kiemelnék, ő Bak Péter (U9) , aki bár ugyanazt az elismerést kapta a mezőnyében, mint a versenytársai, a hivatalos eredmény szerint az első hat között végzett!

Ahogy véget ért az iskola, június 21-ével megkezdtük a hathetes nyári táboroztatásunkat, mellyel párhuzamosan a versenyzőknek edzőtábort is tartottunk. A táborozás alatt még megannyi eseményen és versenyen vettünk részt:

Június 26–27.: Magyar Kupa Döntő (Sukoró)

Július 2–4. : Pest megye bajnokság (Sukoró)

Július 10.: Balaton Átevezés (Zamárdi)

Július 17.: Budapest Bajnokság (Újpesti-öböl)

Július 31. – augusztus 1.: Gyermek, Kölyök Országos Bajnokság (Sukoró)

Szeptemberben mindenki nagy bánatára kezdetét vette az iskola, viszont maradt még a naptárban pár verseny, ahol részt szerettünk volna venni. Ilyen volt a Lágymányosi Kupa, ahol sok szép eredménnyel zártuk a napot, többek között Csatári Attila dobogós 5. helyével. Eljött az utolsó „vízi” versenyünk is: a Budapesti Diák Kupa, ahol 10 versenyzővel remekelt az ASI kajak-kenus csapata.

Októberben elbúcsúztunk végleg a nyártól, kezdetét vette az ősz a szünet keretén belül. Lazításképpen jelen voltunk a 23-ai Kolonics György Emlékfutáson, majd több közös programot is szerveztünk az egész csapatnak, belevonva a szülőket is. Elbicikliztünk Leányfaluig, ami egy több mint 40 km-es túra lett végül. Csodálatos időnk volt aznap, sütött a nap, egy felhő sem volt az égen és nagyon vidáman telt az egész napunk. Jártunk a Rám-szakadéknál is és az utolsó vízreszállós napon felkészítettük a hajókat a téli álomra, szépen, csillogósan.

November elsejével kezdetét vette a felkészülési időszak, amibe beleépítettük idén a falmászást is. Úszásból, tornatermi edzésből vagy erősítésből, futásból, illetve havonta egy mászó edzésből áll ez az időszak. Ebben a hónapban, 13-án megrendezésre került Szokolyán, a Királyréten a Nagy Hideg-hegy futás, ahol Tompa-Szarka Elemér képviselte az egyesületünket apukájával. Eli a korosztályában a mezőny elején végzett!

Az év utolsó hónapjában elérkezett az utolsó megmérettetés is, a Héraklész Fizikai Felmérő, melyen az alábbi eredmények születtek korosztályonként:

  • U9 Fiú: Bak Péter 2. hely
  • U10 Fiú: Zsíros Marci 7. hely, Molnár Matyi 16. hely
  • U11 Fiú: Csomortányi Olivér 24. hely
  • U12 Fiú: Stahl Marci 28. hely, Tompa-Szarka Elemér 33. hely, Bálint D. Benji 36. hely, Éliás Vince 38. hely

A karácsonyt megünnepeltük egy közös korcsolyázással a Vasas Jégcentrumban. Elérkezett az év utolsó edzése, ahol amennyi bejglit csak tudtunk, elégettünk egy futás keretein belül.

Összességében nagyon elégedett vagyok a tavalyi évvel mind eredményesség, mind csapatfejlődés szempontjából! Bízom benne, hogy a 2022-es évünk még ennél is szuperebb lesz!

Jenei Virág, kajak-kenu edző