Vízilabda: ASI-Vasas 2007 vs Cegléd

A csapat adatai

Csapat: ASI-Vasas
Edző: Tamás Gergely László
Korosztály: 2007

Az esemény adatai

Bajnokság: Budapesti Rusorán Péter Gyermek 2. Fiú Bajnokság (2007)
Helyszín: Szőnyi úti BVSC uszoda
Időpont: 2020. 10. 10.

1. mérkőzés: Cegléd – ASI-Vasas

Végeredmény: 12-12
Gólszerzőink: Bella Csanád 5, Nagy Levente 3, Demény Áron 2, Haupert Kristóf 1, Röricht Tamás 1

Tamás Gergely László edző értékelése:
Több szempontból is szomorúan alakult ennek a korosztályunknak a második dupla fordulós meccsnapja. Tudtuk, hogy az igazságtalan sorsolás miatt pokolian nehéz dolgunk lesz a második meccsen, de azt nem gondoltam volna, hogy már az első mérkőzés is ilyen feszült lesz.

Bár a Cegléd csapata tavaly felsőházban volt, tehát a csoportellenfeleink közül a Kecskemét, a Fradi és a BVSC mellett a legjobb csapatok közé tartozott, tavaly 3 túlkoros leányzó is erősítette őket. A versenykiírás idén is engedi, hogy az adott korosztálynál 1 évvel idősebb hölgyek is játszhassanak, de idén már nem él a ceglédi csapat ezzel a lehetőséggel, így hiába voltak tavaly nálunk sokkal előrébb rangsorolva, a három 2006-os válogatott leányzó nélkül azért kevésbé erős a csapatuk. Ezt a nyári közös edzőmeccseken is tapasztalhattuk és az első meccsnapon nyújtott játékuk és eredményeik miatt is úgy készültünk, hogy jó játékkal számunkra verhető ellenféllel találkozunk. Sajnos ezen a napon végül csak döntetlent értünk el, ami nagy csalódás volt, mert csak magunkat okolhatjuk emiatt.

Pedig nagyon jól kezdtünk, szépen elhúztunk 3-0-ra, majd 4-1-re, de ahelyett, hogy bedaráltuk volna az ellenfelet, magunkra húztuk őket. Elöl kapkodás, hátul figyelmetlenségek miatt nem döntöttük el a mérkőzést, sőt, szoros, fordulatos csata alakult ki. 5 méteresekkel és kiállításokkal ajándékoztuk meg az ellenfelet (amiket jó arányban gólra váltottak), 5-5-nél tudtak először kiegyenlíteni, a vezetést pedig a 2. negyed végén vették át és összesen 6 percig tudták tartani. 7-5-nél feltámadtak a gyerekeink és a negyedik negyed elején újra magabiztos 3 gólos előnyre tettünk szert, utána jött ugyanaz, mint a parádés kezdésünk után. Ahelyett, hogy higgadt, okos játékot játszottunk volna 11-8-nál, jött megint a kapkodások, fegyelmezetlenségek sorozata, ezért újra felzárkóztak, egyenlítettek.

Bár a hajrára elvesztettük 2 kulcsemberünket, megvoltak a lehetőségek, hogy nyerjünk. 12-11-es vezetésünknél, időkérésemnél taktikai fegyelmezetlenséget követtek el a gyerkőcök, nem csinálták meg a figurát, aztán kaptunk egy lefordulás gólt, így alakult ki a 12-12-es végeredmény. A végén még kaptunk egy emberelőnyt, sajnos kimaradt a lehetőség.

Fel kellett ráznom a társaságot, mert a nem túl igazságos sorsolás miatt az enyémek hullafáradtan, a házigazda Fradi gyerekei lejátszott meccs nélkül, rápihenve készülhettek a közös meccsünkre. Ilyen duplameccses fordulónál a rendező adhatja le a sorrendet, amit kihasznált, és úgy alakított ellenfelünk, hogy nekünk a lehető legkevesebb, azaz 1 meccsnyi kihagyásunk legyen, ők meg frissen játszhassanak ellenünk. 1 óránk volt mindössze arra, hogy egy kis összegzés, hibajavítás, dicséret legyen a fejekben, hogy egyenek, igyanak valamit, hogy újra melegítsenek.

Sajnos ahhoz még kicsik, rutintalanok a gyerekek, hogy ilyen kevés idő alatt, valahogy elfelejtve az első meccs kudarcát, leküzdvén a fáradtságot, a holtponton átesve, nem gondolva rá, hogy a Fradi milyen erős és friss, újramelegítsenek és felpörögjenek a fiúk. Nem csoda, hogy nem sikerült, pedig igyekeztek, lehetett volna egy vállalhatóbb eredményt elérni, de volt egy esemény, ami ezt végképp ellehetetlenítette.

2. mérkőzés: FTC – ASI-Vasas

Végeredmény: 24-6
Gólszerzőink: Demény Áron 2, Nagy Levente 2, Bánhegyi Ádám 1, Raffay Kristóf 1

Tamás Gergely László edző értékelése:
Az ismert előzményeket nézve meglepően jól alakult a mérkőzés eleje, nem játszottunk alárendelt szerepet, lőttünk 2 gyönyörű emberelőny gólt, 3-2-nél jól nézett még ki a kijelző. Aztán Bella Csani lábai begörcsöltek, így sajnos gyorsan le kellet cserélni egyik vezérünket. Kaptunk pár gólt határozatlan védekezés miatt, elöl is nagyon hiányzott Csani, aki később visszajött. Bár ne cseréltem volna vissza! De nagyon hiányzott a csapatnak.

6-2-es Fradi vezetéssel zárult az első negyed. A második negyed végére átrohantak rajtunk, kijött a fizikai és játékrutinbeli fölény, meg a frissesség. 11-3-nál pedig egy hibás, igazságtalan játékvezetői döntés kis híján értelmetlenné tette a maradék játékidőt. Támadtunk, az ellenfél legjobbja befogta szabálytalanul Bella Csanit, aki szabadulni próbált. A játékvezető brutalitást ítélt, ami egy büntetőt és 4 perces emberelőnyt jelentett az ellenfélnek, nem beszélve az automatikus eltiltást eredményező utóhatásoktól.

Ez az ítélet ott helyben is erősnek tűnt, a videót visszanézve meg is bizonyosodhattunk arról, hogy rossz döntés született. Ami a csapatunknak is fájó volt, nem beszélve az ítéletet kapó gyermekünkről. Ilyen esetben, ha már a támadó játékosunkba hátulról kapaszkodó védekező gyereket nem állítják ki (lehet, hogy nem látta a játékvezető, ilyen előfordulhat sajnos), egy ilyen kiszabadulós birkózást 3 fajta ítélet követhette volna: páros kiállítás, vagy páros cserés, ha nagyon vehemensek, esetleg csak az egyik cserés, ha a bíró úgy látja, hogy csak A vagy B volt durva, de ahol nincs víz feletti ütés, rugás, fejelés, ami sérülést okoz vagy sérülést veszélyeztető szándékból jön, a 4 perces végleges kiállítás nagyon szigorú, ritka és igazságtalan.

Innentől az volt a cél, hogy legalább a 4 perces emberelőnyt túléljük, és utána a maradék időből kihozzuk a maximumot. Mindenki nagyon igyekezett, de ebből ma ezt a 24-6-os vereséget sikerült összehozni. Nem a sima vereséget hozó eredmény volt a fájó, hanem az igazságtalan ítélet következményei. A videó felvételt látva még bízhattunk benne, hogy legalább az eltiltás törlődik, de sajnos nem így lett. Ez nem csak a Fradi elleni meccsünket, hanem a következő heteinket is nagyban befolyásolta.

Tanulsága van bőven ennek a napnak, néhány pozitívum is akadt, még a Fradi meccsen is: ilyen erős csapat ellen a padról szerzett 1-1 szép gólt Raffay és Bánhegyi, a 2008-asaink is sokat és harcosan játszottak, az 5/7-es emberelőny kihasználási arány pedig kifejezetten bravúros, gyengébb csapatok ellen is, nemhogy a Fradi ellen. Nagy Levente és Demény Áron pedig együtt 9 gólt dobtak a 2 mérkőzésen, bizonyítva, hogy ők is kulcsemberek.

A tanulságokat leszűrve megyünk tovább és igyekszünk minden meccsből és edzésből tanulni, fejlődni!

Hajrá ASI!