Bartha Máté - MKSZ Tehetség Program 2

Bartha Máté - MKSZ Tehetség Program 2

A Magyar Kézilabda Szövetség Tehetség Programja egy olyan lehetőség, amely a sportágban lévő tudásanyag és társadalmi kapcsolatok felhasználása révén segíti az ifjú sportolókat karrierjükben és tanulásukban egyaránt. A program lényege, hogy bármilyen kis műhely rendelkezhet „csiszolatlan gyémánttal”, így akár azok a tehetséges, ügyes gyerekek is előtérbe kerülhetnek, akik nehezebb körülmények között nevelkednek, mert nincs minőségi infrastruktúra vagy, nem áll rendelkezésre kellő edzés lehetőség. Ebbe a programba kapott meghívást több társával egyetembe Bartha Máté, aki a kiválasztón mutatott játékával kiérdemelte azt, hogy részt vehessen a programban, ami előre láthatóan tavasszal kezdődik majd.

Máté 2016-ban nálunk kezdte kézilabdás pályafutását. Jelenleg Bokros Tamás a csapat edzője és méltán lehet büszke tanítványaira, hiszen általában mindig esélyesként lépnek fel a pályára. Máté lelkesedésével igazi vezére a csapatnak, minden mérkőzésen és edzésen ott van, még akkor is, amikor sérült. Mátéról edzőjét kérdeztük.

Bokros Tamás:
„Máténak 8 éves kora óta vagyok az edzője. 2017 augusztusában még szivacskézilabda edzésen találkoztam vele először. Egy mosolygós, vidám kisfiú volt, aki nagyon odafigyelt az edzésen és már akkor is kitűnt az ügyességével, fegyelmezettségével. Azt gondolom, hogy kiegyensúlyozottan fejlődött az eltelt időszak alatt. Az edzésmunkájával nagyon elégedett vagyok, fegyelmezett, minden szavamra odafigyel, ezáltal gyorsan is tanul, hamar megérti a komplex gyakorlatokat is, és könnyen sajátítja el az új technikai elemeket. A csapattársaival szemben nagyon figyelmes és segítőkész, nem véletlenül ő a csapatkapitány az U12-es fiú csapatnál.

Az utóbbi időben védekezésben és az összjátékban fejlődött nagyon sokat. Védekezésben bátran ütközik és kiválóan segít be a csapattársainak, támadásban pedig egyre hatékonyabban hozza helyzetbe a társait. Emellett erényként Máté sokoldalúságát emelném ki, hiszen több poszton is képes jól teljesíteni a mérkőzéseken, irányító, átlövő és beálló posztokon egyaránt eredményesen játszik. A fejlődésének egyértelműen nagyon jót tesz, hogy belelát a profik világába is, ez csak megerősíti a kézilabda sportág iránti elkötelezettségét. Amiben még fejlődnie kell az az, hogy egy kicsit több önbizalma legyen a mérkőzéseken. Az edzéseken olyan cseleket, lövés fajtákat is jól meg tud csinálni, amit a mérkőzéseken még nem mer alkalmazni. De biztos vagyok benne, hogy idővel ebben is javulni fog majd.

Arra a kérdésre, hogy a kézilabda pályán látom-e Mátét felnőtt korában, ahogy a legmagasabb szinten játszik nehéz nyilatkozni, hiszen senki nem lát a jövőbe, de a potenciál megvan benne. Azonban nagyon becsülöm Mátéban, hogy nem csak a sportban emelkedik ki, hanem kiváló tanuló és a tanulmányi versenyeken is eredményesen szerepel, szerintem ez fontosabb a sportnál is.

Máté szerencsére mind a két területen jól teljesít és biztos vagyok benne, hogy a jövőben sikeres felnőtt válik majd belőle.”

Az egyesület nevében gratulálunk Máténak, Tamásnak és Máté szüleinek is, valamint sok sikert kívánunk Neki a tehetségprogramhoz!