Megrendezzük a XXVIII. Ferenczy Kupát

Az Angyalföldi Sportiskola és DSE a sportág népszerűsítése, a bajnoki mérkőzésekre való eredményes felkészülés, a sportkapcsolatok kiépítése és a hagyományok ápolása céljából rendezi meg újból a Ferenczy Kupát.

A versenyen való részvétel költsége a TAO-s költségek között elszámolható, kivétel ez alól az U9-es korosztály.

Időpont:

  • 2023. december 16. (szombat)
  • 2023. december 17. (vasárnap)

Helyszín:

  • Angyalföldi Sportközpont (1139 Budapest, Rozsnyai utca 4.)
  • Sterbinszky Amália Kézilabdacsarnok (1139 Budapest, Fáy utca 58.)
  • Vasas SC Edzőcsarnok (1139 Budapest, Fáy utca 58.)

Korosztályok:

  • Lány: U9, U10, U11, U12, U13, U14, U15
  • Fiú: U9, U10, U11, U12, U13, U14, U15


A Ferenczy Kupa története

A torna névadója, Ferenczy József edző-testnevelő tanár munkássága összeforr Angyalfölddel, az Angyalföldi Sportiskolával, a Vasas SC-vel és a Tomori Pál Általános Iskolával.

1960-ban a Vasas SC kézilabda szakosztály történetében már sokadik alkalommal ismét újjá alakult. A legendás Angyalföldi Sportiskola (ASI) kézilabdás lányai a piros-kék egyesületet választották két lehetőség közül: a Csavargyár vagy Vasas. Az ASI abban az időben már két alkalommal is megnyerte az ifjúsági bajnokságot, mégsem indulhattak a felnőttek között. A fiatal, igen lelkes és tehetséges csapat további fejlődése érdekében – a Bp. XIII. Kerületi Tanács, aki patronálta az ASI-t – a Vasasnak ajánlotta fel a csapatot, ahol aztán egyesületi színekben indulhattak a felsőbb osztályú bajnokságban. Ebben a csapatban játszott többek között Bujdosó Ágota „Bujdi”, aki 168 alkalommal volt válogatott, olimpiai és világbajnoki bronzérmes, világválogatott.

A csapat edzője Ferenczy József volt, akinek lelkes, hozzáértő, kitűnő szervező és irányító munkája nyomán alakult ki a későbbi „nagycsapat”. Ez a kis történelmi áttekintés, bemutatás egyúttal megemlékezés, tisztelgés az edző előtt, aki megalapozta a Vasasnak a hazai és nemzetközi felejthetetlen diadalok útját.