Labdarúgás - „Nem lőnek elég erőset!” – Lewandowskiékkal készült a Barca magyar kapusa

Május 17-én, szerdán kezdődik a hazai rendezésű U17-es Európa-bajnokság, amelyen érdemes lesz figyelni a magyar válogatott kapusát, Yaakobishvili Áront [aki az ASI DSE növendéke is volt – a szerk.]. A grúz-magyar származású labdarúgó a Barcelona Juvenil B, azaz U18-as együttesének a játékosa, és Xavi is felfigyelt a tehetségre, így többször is részt vehetett már a felnőtt csapat edzésén. Az NB1.hu cikke következik.

„Látszik rajta az a profizmus, ami csak az igazán nagy klubokban szereplő játékosokra jellemző. Tudja, hogyan kell élni, hogyan kell táplálkozni, hogyan kell pihenni, mi az, amit megengedhet magának, mi az, amit félre kell tennie annak érdekében, hogy sikeres legyen majd a pályafutása. Ő ezek szerint él és dolgozik, és ez mindenféleképpen pozitív lehet a többi játékos számára, átragadhat rájuk, és remélem, hogy követendő példa a számukra” – így méltatta Yaakobishvili Áront az U17-es Eb-re készülő magyar válogatott szövetségi edzője, Belvon Attila az NB1.hu-nak adott interjújában.

Mint tudjuk, a sikerek alapja, hogy „Végy egy jó kapust!”, így a magyar edzőnek nem kell túlságosan aggódnia, amikor az ellenfél játékosainak védhető gólhelyzetben lövésre lendül majd a lábuk a szerdán rajtoló, hazai rendezésű U17-es Európa-bajnokságon.

De hogyan került a grúz apától és magyar anyától származó Yaakobishvili Áron a világhírű La Masiára? Hatévesen kezdett el focizni, a Baráti Bőrlabda FC-ben voltak az első edzései, innen került az Angyalföldi Sportiskolába. 2016-ban szerződtette az MTK, majd 2017-ben költözött az egész Yaakobishvili család Spanyolországba, ahol Áron édesanyja kapott munkát.

„Úgy kezeltek, mintha a felnőttcsapat tagja lennék”

„A labdarúgás iránti szeretetemet a két évvel idősebb bátyámnak, Antalnak is köszönhetem. Nagyon sokat segített, és nagyon jó volt úgy felnőni, hogy rendre együtt edzettünk, és egymás ellen is fociztunk. Sokat tanultam tőle, az pedig külön jó volt, hogy ő mezőnyjátékos, én pedig kapus vagyok, mert így kapura tudott rúgni nekem, én pedig gyakorolhattam a védést” – mesélte az NB1.hu-nak Yaakobishvili Áron, akinek a bátyja belső védő a spanyolországi Gironában és az U19-es válogatottban is.

Yaakobishvili Áron kapus

Forrás: Instagram.com/aronyaakobi/

Szentkatolnay Miklós négy évig az edzője volt Yaakobishvili Áronnak a Baráti Bőrlabda (2012-14), majd az ASI (2014-16) csapatában. Az NB1.hu kérésére az ASI DSE jelenlegi szakosztályvezető-helyettese elmesélte, hogyan lett kapus a tehetségből.

„Áront hatéves korában ismertem meg, a bátyjával együtt került a csapatunkhoz, tulajdonképpen azért, hogy egy helyre járjanak focizni a testvérek. Csak annyi volt a bökkenő, hogy Toncsi (Áron bátyja) két évvel idősebb. Mindegy, mondtuk az edzőkollégámmal, mert azt láttuk, hogy a kis Áron ügyes, bár alacsony, de remek bal lába van, és bátran játszik.

Aztán 2014-ben, már az ASI-ban egy tornán nem volt kapusunk, Áron viszont vállalta, hogy beáll – és mi lett? Tornagyőzelem, parádés teljesítmény, mindezt két korosztállyal feljebb! Onnantól kezdve nem volt visszaút. A szokásos nyári táborunkban még külön kapusedzés-programot kellett vállalnom, hogy Áron ott legyen, és külön foglalkozzunk azzal, mit kell egy kapusnak tudnia, gyakorolnia. Áron nagyon céltudatos volt már kisebb korában is, elhatározta, hogy focizni fog, és egyre jobb lett. Mielőtt az MTK-ba igazolt, már nem volt számára kihívás, hogy a kortársaival eddzen. ‘Nem lőnek elég erőset!’, mondta ekkor. 2016-ban el kellett engednünk, de az egy jó döntés volt.

Másfél évvel később már egy nyurga, még tudatosabb, félig profi fiatalembert láttunk egy Manchester United elleni nyári mérkőzésen az MTK színeiben, amelyet megnyert a magyar csapat. Az volt Áron búcsútornája, akkor már tudta, hogy ősztől élete kalandja várja Barcelonában. Meg vagyok győződve arról, hogy Áron kitartása, hozzáállása meghozza majd a gyümölcsét, és hamarosan bekopog a felnőtt öltöző ajtaján.”

A magyar kapus először az Atlétic Sant Just FC nevű utánpótláscsapatban próbált szerencsét. „Az első spanyolországi szezonomban egy ligában szerepeltünk a Barcelonával. Jól ment a játék az egész szezonban, a katalánok felfigyelhettek rám, aztán meghívtak egy háromnapos próbajátékra, majd felvettek a La Masiára.”

A ranglétrán egyre feljebb került, mígnem tavaly márciusban egy – 16 évesen – váratlan dolog történt vele. A Barcelona felnőttkeretéből 14 futballista válogatott szüneten volt, ezért a vezetőedző, Xavi az U19-es középpályás Aleix Garrido mellett az U16-ban szereplő kapust, Yaakobishvili Áront is elhívta a csapat edzésére.

Videó a tavalyi edzésről, amelyen a magyar kapus védései is láthatók:

„Az egyik reggel szóltak, hogy mennem kell, én pedig mentem, nem kérdezgettem, hogy ki hívott. De amikor odakerültem, Xavi nagyon kedvesen fogadott, és úgy kezeltek azon az edzésen, mintha a felnőttcsapat tagja lennék.”

Izgalom azonban akkor sem volt, és azóta sincs benne, ha be kell állnia a kapuba edzésen vagy mérkőzésen. “Nem szoktam izgulni egyáltalán, persze, azért koncentráltabb voltam, mint egy átlagos edzés előtt, mert tudtam, hogy hová megyek: a világ legjobb labdarúgóinak az edzésére.”

Nincs idő örülni egy bravúrnak

Állítása szerint Xavi nem szokott sokat beszélni a játékosokkal, de a magyar kapust bemutatta a csapatnak. „Aki ott van, azok közül már mindenki sztár, és mindenki nagyon jól tud rúgni. De az edzéseken Lewandowski és Rafinha voltak azok, akik egészen kiemelkedően rúgtak.”

Neki pedig kapusként nem a játékos nagyságára, hanem a labdára kellett koncentrálnia. „Első alkalommal, egy éve még néztem, hogy ki az, aki éppen kapura lő nekem, de a második-harmadik alkalommal már nem nagyon vettem észre, csak az edzésre koncentráltam. Itt természetesen sokat lehet tanulni, nekem az tetszett nagyon, hogy közelről láttam, mi a csúcsfutball szintje, ahová én is szeretnék eljutni.”

Barcelonában többször is együtt edzhetett már a 30-szoros német válogatott sztárkapus Marc-André ter Stegennel. „Ő a világ egyik legjobb kapusa, jó volt közelről figyelni. Nagyon komplett, mindenben jó, a testalkatán is látszik, mennyire profi, a pályán kívül és belül egyaránt.”

Az edzéseken Yaakobishvili Áron többször bravúrral védett, kérdésünkre a kapus elárulta, kiknek tetszhetett a játéka a leginkább: “Jordi Alba, Gavi, de mások is tapsoltak már egy-egy védésem után, de minden nagyon gyorsan pörög a Barcánál. Néha gól van, néha védés, így nincs idő sem örülni egy bravúrnál, sem szentségelni, ha gólt kapsz, hiszen megy tovább az edzés.”

„Nagyon magabiztosnak érzem magam a kapuban”

A katalán Sport című lap az első felnőttedzése után méltatta a magyar kapust, kiemelve, hogy a lábbal való játék a legnagyobb erőssége, és kiválóak a reflexei. Áron ezzel egyetért. „Nem láttam ezt a cikket, de a lábbal való játékban tényleg kiemelkedő vagyok, pedig ez a kapusoknál nagyon ritka. De a kapuban is nagyon magabiztosnak érzem magam.”

Önbizalomban tehát nincs hiány, de ez nem is baj egy kapusnál. „A pályán a kapusnak uralnia kell a játékot, én pedig úgy érzem, ez jól megy.”

De Belvon Attila szövetségi edző is nagyon jó véleménnyel van róla. „Remek kapus, és tényleg nagyon jó lábbal. Természetesen a Barcelonában nem is lehetne másképp kapusként tevékenykednie. De ugyanilyen jó a vonalon is, jól tud ziccereket fogni. Remek személyiség is, és nagyszerű egyéni teljesítményre képes.”

Yaakobishvili Áron kapus

Forrás: Instagram.com/aronyaakobi/

Jelenleg a barcelonai U18-as csapatban véd, ő pedig szeretné folytatni a felfelé lépkedést. „Jövőre az U19-ben leszek, utána jön a B csapat, és onnan a felnőtt – így jönnek sorban a lépcsőfokok. 2025-ig köt szerződés a Barcelonához, most erre koncentrálok. A nagycsapat most még messze van, minden nap fejlődni kell, aztán meglátjuk, mit hoz majd a jövő.”

Kezdődhet az Eb, irány az MTK-stadion és a Pancho Aréna!

Az U17-es Európa-bajnokságon, szerdán Magyarország Wales ellen kezd az MTK-s Hidegkuti Stadionban, majd szombaton Lengyelország, jövő kedden pedig Írország lesz az ellenfél, mindkétszer a felcsúti Pancho Arénában. A kapuban természetesen Yaakobishvili Áronnal, akiért a helyszínen természetesen az egész családja szorítani fog.

„Nem izgulok. Szerintem minden rendben lesz, nem kell izgulni. Szeretnénk a csoportból továbbjutni, és utána meglátjuk majd, hogy mi jön. A saját teljesítményemmel akkor leszek elégedett, ha a csapat is sikeres lesz, különben nem érne túl sokat. Én a vb-kijutást nagyon szeretném elérni a csapattal, amihez a legjobb ötben kell végeznünk.”

Forrás: https://nb1.hu/sztori/nem-lonek-eleg-eroset-lewandowskiekkal-keszult-a-barca-magyar-kapusa/
Szerző: Juha Pál
Borítókép forrása: MLSZ.hu