Yaakobishvili Áron, az ASI DSE büszkeségeYaakobishvili Áron

Született: Budapest, 2006. 03. 06.
Jelenlegi egyesület: FC Barcelona
Poszt: kapus

Yaakobishvili Áron, 16 éves magyar utánpótlás játékos, jelenleg az FC Barcelona U17-es csapatának kapusa. Árcsi az, aki volt ASI játékosként egyelőre a legmagasabb szintig jutott, és ismerve tehetségét, eltökéltségét és hozzáállását a labdarúgáshoz, nagy reményeink lehetnek, hogy az utánpótlás évek után a felnőtt fociban is eljut majd a legmagasabb szintig.

Mikor, hány éves korodban kezdtél focizni?

6 évesen, 2012-ben kezdtem el focizni egyesületi szinten.

Mikor és mely egyesületekben játszottál ez idáig?

A Baráti Bőrlabda FC-ben voltak az első edzéseim, Csaba bá’-nál (Szabó Csaba). Innen kerültem, az ASI-ba, akkori edzőim, Zsimala György (Zsima) és Szentkatolnay Miklós (Miki) közreműködésével. Az ő kezük alatt lettem kapus. 2016-ban az ASI-tól igazolt le az MTK. 2017-ben kiköltöztünk Spanyolországba, és ott a „barcelonai ASI”-hoz, az Atlétic Sant Just FC-hez kerültem. Tőlük igazolt le az FC Barcelona a következő évben, a mostani a 4. szezonom a La Masia-n.

Melyek voltak a legfontosabb mérföldkövek/fordulópontok az eddigi pályafutásodban?

Öt jelentős pont volt talán. Az első, amikor az ASI-ban voltam. Itt 8 évesen két évvel idősebbek között védhettem, ami akkor még igencsak egyedi dolog volt. Az akkori U11-es csapatban Zsima és Miki támogatásával tudtam megragadni a bátyámmal egy csapatban, a 2004-es korosztállyal. Valamint a klub méretéhez képest már akkor magas színvonalú volt a kapusedzés, nagyon jó alapokat kaptam Pista bá’-tól (Détári István) és Roli bá’-tól (Dévényi Roland), és végig mindenben támogatott a szakosztály akkori vezetője, Gábor bá’ (Takács Gábor) is. Ez alapozta meg a második pontot, amikor az MTK-ba kerültem. Az ASI-s alapok miatt ott is feljebb tudtam játszani (ez 5-6 évvel ezelőtt még nem volt gyakori dolog), a 2005-ösöknél védhettem, amelyik akkor az ország egyik legerősebb csapata volt. Elég „spanyolos” focit játszottunk, kapusként nagyon sokat voltam lábbal játékban, ami utánpótlás szinten akkor nem volt jellemző, és ma már kiemelkedően fontos ezen a poszton. A harmadik pont, amikor az első barcelonai csapatommal, az Atlétic Sant Just FC-vel az U12-es katalán bajnokság legerősebb csoportjában játszottunk, többek között az FC Barcelona és az RCD Espanyol csapatai ellen. Ebben a korosztályban országos szinten is ez a bajnokság a legerősebb, nagyjából a teljes szezonban úgy védtem, hogy a játékidő 90%-ban a mi térfelünkön volt a labda. A negyedik, amikor a következő szezont már az FC Barcelona játékosaként kezdtem, az ötödik pedig a jelenlegi szezon, amikor profi szerződést kaptam és felkerültem az U17-es csapatba.

Minek, kinek köszönheted, hogy eddig jutottál labdarúgásban?

Nyolc éves korom óta 200%-ot adok bele, fanatikus vagyok, de közben minden pillanatát élvezem. Rengeteg extra munkát kell végezni a klubon kívül ahhoz, hogy egy budapesti általános iskola udvari pályájáról elindulva egy külföldi top akadémián megálld a helyed. Sokat köszönhetek mindegyik klubomnak, mindenhol nagy lehetőséget kaptam azzal, hogy idősebbek között védhettem. Természetesen a családom támogatásának is óriási szerepe van az eddigi sikereimben.

Milyen emlékeid vannak az ASI-s évekről?

A mai napig sokszor emlegetjük az ASI-s időszakot, nagyokat nevetünk sok emléken. Nem felejtettem el soha, honnan indultam, hogy megkaptam a lehetőséget, hogy idősebbek ellen védhessek olyan fiatalon. Nagyon sok meccset játszottunk a különböző tornákon, sokszor erősebb csapatok ellen, ez kapusként nekem nagyon jó fejlődést biztosított. Ha egyet kellene kiemelni, ami számomra emlékezetes, akkor az a legelső torna Gödöllőn, amin részt vehettem. Akkor még csak drukkolni mentem oda a testvéremnek, de végül úgy alakult, hogy én állhattam be a kapuba és végül meg is nyertük a tornát. Ekkor még a Bőrlabdában játszottam, de nem sokkal ezután a teljes csapattal átmentünk az ASI-ba, ezért én innentől számolom az ASI-s időszakot.

Miért ajánlanád másnak is a focit, mint választható sportágat és miért ajánlanád, mint egyesületet az ASI-t?

Ha vannak céljaid, megtanít küzdeni érte, úgy, hogy előbb-utóbb minden akadályban már a lehetőséget látod. Ha valóban akarod és belerakod a munkát, messzire juthatsz. Ha az ASI-ban vagy kapus, nagyon sok dolgod lesz egy meccsen, sokat leszel játékban, jó eséllyel sok gólt fogsz kapni. Én brutál sokat kaptam, de ebben az életkorban kapusként ez a fejlődés alapja. Kiemelném még, hogy az ASI-ban van feljebb jutási lehetőség. Ha elszánt és szorgalmas vagy, a klub maximálisan megtámogatja azt és segít abban, hogy elérd a céljaidat a fociban.

Legfrissebb híreink Áronról

Legfrissebb információnk Áronról, hogy tegnap (2022. március 24-én) Xavi meghívására délelőtt a Barca első csapatával edzett. Ez is egy jel, hogy már most, az egyesületen belül látják benne a tehetséget, az elszántságot és a lehetőséget. Már volt lehetősége védeni a Juvenil B csapatban és edzett a Barca B-vel két héttel ezelőtt, most pedig egy újabb áttörés, hogy a felnőttek között is megmutathatta magát. Az erről szóló cikk itt olvasható, „A Barcelona felnőtt csapatával edzett a 16 éves magyar kapus címmel:

https://m4sport.hu/kulfoldi-foci/cikk/2022/03/24/a-barcelona-felnott-csapataval-edzett-a-16-eves-magyar-kapus

A cikk alapjául szolgáló spanyol nyelvű cikk is úgy végződik, hogy emlékezzünk a nevére! Tegyünk így, és legyünk büszkék rá mindannyian Magyarországon!

Fotók forrása: ASI DSE, FC Barcelona