Az ASI DSE Büszkesége - Róth Rebeka

Róth Rebeka, az ASI DSE Labdarúgó Szakosztályának büszkeségeRóth Rebeka

Született: Budapest, 2002. 05. 14.
Jelenlegi egyesület: Yale Bulldogs
Poszt: középpályás / védő

Róth Rebeka, 20 éves magyar lány, aki jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban tanul a Yale Egyetemen, ahol továbbra is űzi kedvenc sportját, a labdarúgást! Mivel ő is megfordult egyesületünkben, joggal kezdjük vele új rovatunkat, amelyben az Angyalföldi Sportiskola és Diáksport Egyesület Büszkeségeit mutatjuk be. Ő, és minden játékos, akit itt bemutatunk sikerrel folytatta pályafutását Magyarországon, illetve akár külföldön is.

Mikor, hány éves korodban kezdtél focizni?

6 éves koromban, az óvodában kezdtem el focizni. Az oviban sokat játszottam fiúkkal, akik legtöbbször fociztak és legtöbbször én is beálltam közéjük. Végül az akkori egyik barátnőm hatására kezdtem el fociedzésekre járni az oviban.

Mikor és mely egyesületekben játszottál ezidáig?

A Baráti Bőrlabda FC-ben kezdtem el focizni, majd 11 éves koromban az ASI Dinamo Star SE csapatához kerültem. Itt már párhuzamosan a Fradi női utánpótlás csapatával is edzettem, majd 2015-ben, 13 évesen végleg a Fradiba, a lányok közé igazoltam. Itt az évek alatt végig jártam a ranglétrát, a 2018/19-es szezontól kezdve az első csapatban játszottam. 2021 szeptembere óta pedig az amerikai Yale Egyetemen tanulok és az egyetemi bajnokságban focizom.

Melyek voltak a legfontosabb mérföldkövek/fordulópontok az eddigi pályafutásodban?

Nehéz csak pár pillanatot kiragadnom, hiszen úgy érzem, minden szezonban sikerült előrébb lépnem. Az első (utánpótlás) válogatott meghívót tekintem az egyik legnagyobb mérföldkőnek, csak úgy, mint az első NB1-es szezonomat a Fradi akkori fiókcsapatában, a Kóka színeiben játszva. További fontos fordulópont volt, amikor felkerültem a Fradi felnőtt csapatába, és amikor pályára léptem a Bajnokok Ligája selejtezőjében. Most szeptemberben is nagy változás következett be a pályafutásomban azzal, hogy az USA-ba jöttem tanulni és focizni.

Minek, kinek köszönheted, hogy eddig jutottál labdarúgásban?

A családomnak nagyon sokat köszönhetek: mindig támogattak, edzésre és meccsre vittek. Nagyon sok idejük és energiájuk van abban, hogy én most itt tarthatok. Továbbá a kitartásomnak, a szorgalmamnak és a futball iránti szeretetemnek és szenvedélyemnek is nagyon sokat köszönhetek, ezek nélkül biztosan nem jutottam volna ilyen messzire.

Milyen emlékeid vannak az ASI-s évekről?

Nagyon jó emlékeim vannak az ASI-s évekről, nagyon szerettem a csapatot és az edzőket. Több akkori csapattársammal a mai napig tartom a kapcsolatot. A fejlődésem szempontjából nagyon jó helyen voltam, később nagyon sokat számított, hogy 13 éves koromig rendszeresen edzettem és játszottam fiúkkal. Mindig nagyon jó szívvel gondolok vissza az itt töltött időre.

Miért ajánlanád másnak is a focit, mint választható sportágat és miért ajánlanád, mint egyesületet az ASI-t?

A labdarúgás nagyon sok mindenre megtanított, amit az élet más területein is tudok kamatoztatni. Ilyen például, hogy hogyan dolgozzak csapatban, hogyan kezeljem a sikert és a kudarcot, vagy hogy kemény munkával és kitartással szinte bármit el tudok érni.  Az ASI egy nagyon családias, nagyon befogadó közösség. Később több olyan lány csapattársam is volt, akik azért nem fociztak sokáig fiúk között, mert nem fogadták be őket igazán, de itt mind a társaim, mind az edzők, mind a szülők egyenrangúként fogadtak el és kezeltek.

Rebeka eredményei:

Klub (FTC):

  • 2-szeres felnőtt magyar bajnok
  • 2-szeres Magyar Kupa győztes
  • 2 mérkőzés Bajnokok Ligája selejtezőben
  • többszörös utánpótlás magyar bajnok

Válogatott:

  • korábbi U17 és U19 állandó kerettag
  • összesen 22 hivatalos (utánpótlás) válogatott mérkőzés (ebből 8 EB-selejtező mérkőzés)