Kézilabda Szakosztály - Félév értékelő interjú - I. rész

Első értékelésünket a serdülő és az U16-os csapat edzőjével, Tövisháti Zsomborral készítettük. Zsombort a csapatról, az eredményekről és a célokról kérdeztük.

Kérlek, mutasd be a csapatot és a félév eredményeit az olvasóknak!

Csapatomat 2004-ben és 2005-ben született játékosok alkotják. Az U16-os bajnokságban pedig felversenyeznek azok a 2006-ban született játékosok, akik edzésmunkája megfelelő, és hasznos tagjai a csapatnak. A 2020/2021-es bajnoki szezonra való felkészülést augusztusban kezdtük a fokozatosság elvét betartva, hiszen a karantén miatti egyéni otthoni edzések nem azt a szintet képviselik, mint amikor a csapat együtt dolgozik, főleg hónapokon keresztül. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a felkészülésünk nagyon jól sikerült. Az edzőtábort követően az edzőmeccseken is nagyon jól teljesítettek a játékosaim. A szeptemberi bajnoki kezdés azonban felborította a terveinket. Az U16-os bajnokságban olyan nem kalkulált vereségeket szenvedtünk, ami játékosaim önbizalmát megtépázta. Ez sajnos kihatott a serdülő bajnoki mérkőzéseinkre is. Az októberi hónapban történt csapatszerkezeti változás láthatóan összehozta a csapatomat, ami edzésről edzésre és mérkőzésről mérkőzésre javuló tendenciát mutatott. A vírushelyzet erősödése miatt olyan felállásokban is kellett játszanunk, amit sosem, vagy csak ritkán tudtunk edzéskörülmények között modellezni. Eredményeinket tekintve a serdülő bajnokságban a lejátszott 10 mérkőzésből 6 győzelem 1 döntetlen és 3 vereség a mérlegünk. Az összegyűjtött 13 pontunknak köszönhetően a dobogó 3. helyén töltjük a szünetet. Az U16-os bajnokságban az alapszakaszban lejátszott 8 mérkőzésből 6 vereség és 2 győzelem a mérlegünk. A versenyrendszer lebonyolítása miatt az alsóházban folytatjuk tavasszal.

ASI DSE Kézilabda U16 - Tövisháti Zsombor csapata

Milyen célokkal indultatok neki ennek az ősznek?

Az U16-os bajnokságban terveink szerint a felsőházi rájátszásba szerettünk volna bekerülni. A Serdülő bajnokságban az 1-5. helyezést tűztük ki csapaton belül. A gyerekek képességeit ismerve ezek reális elvárások voltak a csapatommal szemben.

Hogy látod, sikerült megvalósítani ezt? Miben fejlődtek a legjobban a gyerekek? 

Az idősebbek között a serdülő bajnokságban nagyon kitettek magukért a játékosaim, amit az eredmények is igazolnak. Csapatként és emberileg is nagyon sokat fejlődtek idén. A szakmai oldalt tekintve a páros kapcsolatok a játékosok között még erősebbek lettek. Az U16-os bajnokságban, miután a felsőházi rájátszás „elúszott”, arra használtam fel a mérkőzéseket, hogy a 2006-ban született gyerekek beépüljenek a csapatba, illetve azon játékosaim, akik a serdülő bajnokságban kevesebb lehetőséget kapnak, játékban legyen. Sok lehetőségem volt olyan formációt kipróbálni támadásban és védekezésben, ami a későbbiekben erősségünk lehet.

ASI DSE Kézilabda U16 - Tövisháti Zsombor csapata

Mennyiben befolyásolta a munkát a vírus helyzet?

Szerencsére kevésbé befolyásolta, voltak alternatíváink. Azonban ezúton is köszönöm a szülők támogatását, akik nagyon fontos részei a csapatom fejlődésének. Nélkülük biztos nehezebb lett volna ezt a helyzetet is megoldani.

Most karácsony, aztán következik a felkészülési időszak. Mikor kezdtek és mik a célok a tavaszi időszakra?

Január 4-én kezdődik a felkészülésünk, ami igen rövid lesz, mert február 10-én serdülő bajnoki mérkőzést fogunk játszani. Ezért a serdülő csapat játékosai a szünet alatt kapnak egyéni edzéstervet, hogy a januári visszatérés könnyebb legyen.

A célok nem változtak: a serdülő bajnokságban az 1-5. helyezés a cél, az U16 bajnokságban várjuk a folytatást, az alsóházban pedig minél jobb eredményt szeretnénk elérni.

Köszönjük az értékelést és sok sikert kívánunk a tavaszi fordulókhoz!