Labdarúgó szakosztály-évértékelés

Hatodik évemet töltöttem az ASI-ban edzőként és az idei szezon előtt érkezett a felkérés, a távozó vezetőség utódlására, amibe Szentkatolnay Miklóssal közösen belevágtunk. Nem volt könnyű a kezdet, hiszen 7 edző és közel 100 gyerek hagyta el az egyesületet, így komoly nehézségekkel találtuk magunkat szembe. A szezonnyitónk igazán jól sikerült: Szász Kitti, négyszeres freestyle világbajnok tartott egy kis bemutatót a megjelenteknek és tanított néhány trükköt. Elindult a szezon, ahol a létszámcsökkenés jelentősen befolyásolta a bajnokságokba benevezett csapatok minőségi játékát, de a játékosaink becsületesen küzdve, mérkőzésről-mérkőzésre mutatták meg, hogy a befektetett munka kamatoztatható és nem elsősorban számszerű eredményekben megmutatva, hanem az edzéseken tanultakat alkalmazva tudtak olyan játékot produkálni, amit a külső szemlélő is úgy értékelt, hogy van elgondolás, van tudatosság a pályán. Eközben a kisebb korosztályaink a Bozsik tornákon és fesztiválokon, valamint a Kölyökliga mérkőzéseken szerepeltek. Mire nagyjából rendeződött az év és a versenynaptárban is kialakult egyfajta ritmus, elért hozzánk is a járvány. A kialakult helyzetben az edzői stáb megmutatta, hogy nincs számára lehetetlen, és noha nem lehetett csoportos foglalkozásokat tartani, de elektronikus úton minden héten megküldték a csapataiknak az egyénileg elvégzendő munkát. Ezek az edzésanyagok hihetetlenül jól sikerültek, hiszen a kollégák minden héten módszeresen felépített edzéstervet adtak közre, ahol nagyon színes gyakorlati spektrumon mozogva próbálták a gyerkőcöket formában tartani. Ezeket a gyakorlati feladatokat kiegészítették elméleti felkészítéssel, illetve különböző játékos feladatokkal színesítették, mint például sport totó, kihívásos játékok, sport témájú filmek, vicces videók, elemzések,a kisebbeknek focis színező. Vagy kértünk tőlük visszajelzésként humoros fotókat az edzésekről vagy egy híres gól, vagy gólöröm leutánozását, de volt freestyle verseny is, szóval megadták a módját a kollégák. Nem beszélve arról, hogy többen saját készítésű videóanyagokat adtak közre, ezzel is személyesebbé tették a távmunkát.

A pandémiás helyzet feloldása után jó volt újra látni a gyerekeken a lelkesedést és bár voltak szigorítások, de mindenki jól kezelte a helyzetet. Itt kell külön megköszönnünk a szülők hozzáállását, mert egész évben éreztük a támogatásukat. Próbáltunk az előző évekhez képest a velük való kommunikációt szorosabbá fűzni, a facebook csoportokban és a weboldalunkon is folyamatosan értékeléseket olvashattak. Idén a napközis táborokon túl balatoni tábort is szervezünk és reméljük ennek is hagyománya lesz majd. Sajnos a vírus helyzet miatt a saját rendezésű tornánk elmaradt, de ezt augusztus végén pótolni fogjuk, erre most folynak az előkészületek. Szeretnénk ebből is hagyományt teremteni, illetve ha minden jól alakul idén egy futball ikon lesz a díjátadónk, meglepetés vendégként.

Jövőbeli terveink között szerepel az értékeink megtartása, a játékoslétszám növelése, ennek érdekében szorosabb kapcsolat kiépítése a kerületi iskolákkal és óvodákkal. Célunk továbbra is a magas szintű korosztályos képzés biztosítása. A gyerekekben szeretnénk erősíteni a játék szeretetét, próbáljuk a hibáktól való félelmeiket visszaszorítani és arra sarkallni őket, hogy merjenek, vállalkozzanak, akarjanak, mert a tehetség nem minden, azt kellő alázattal és céltudatossággal kell megtámogatni és akkor a céljaik felé könnyebben eljuthatnak.

Összességében az átalakulás és a vírus helyzet miatt egy érdekes és mozgalmas éven vagyunk túl, de remélhetőleg a következő év már a gyarapodásról szól és folyamatosan tudunk építkezni, hogy a gyerekek elmondhassák, egy olyan közösséghez tartoznak, ahol megfelelő szakmai munkát, figyelmet, lehetőségeket, és élményeket kapnak.

Köszönettel tartozunk az egyesület vezetésének, hogy bizalmat szavaztak nekünk és köszönettel tartozunk az edzői csapatunknak, hogy a nehézségek ellenére a maximális tudásukra támaszkodhatunk, illetve köszönet a gyerekeknek is, hogy velünk együtt építik a jelent és a jövőt!

Hajrá ASI!