Egy olyan szakembert mutatunk be, aki az idei szezonban érkezett az egyesületünkhöz. Megjárt már előttünk három egyesületet is, de azt 12 év alatt tette, így nem mondható vándormadárnak. 2007 óta edzősködik, utánpótlás nevelő egyesületeknél és Akadémiáknál is dolgozott, mielőtt az ASI kötelékébe került.

Ambruska Péter
Született: 1988.10.12
Szakmai képesítés: UEFA „A” licensz
Korosztályok: U12 és U13 /2008, 2007/

1.Mióta vagy az ASI edzője, és melyik szakosztályban dolgozol?
*Az idei szezonban érkeztem az Angyalföldi Sportiskolához, és a Labdarúgó Szakosztályban dolgozom Zsimala György vezetése alatt, akivel együtt végeztük el az edzői tanfolyamok első lépcsőfokát.

2.Melyik korosztályt viszed, mi a korosztályodnak az erőssége, miben kellene sokat fejlődnötök?
*Az U12nek és az U13nak vagyok a vezetőedzője. Mindkét korosztálynál egy bő két hónapos szisztematikus munka után kialakult egy tudatos és folyamatos csapatjáték. Az U12-es csapatnak könnyebb dolga van, hiszen a 2008-asok számára kiírt Kölyökligában saját korosztályban tudja bontogatni a szárnyait. Volt 2-3 meccs ahol elégedetlen voltam a látottakkal, de a mérkőzéseink 75-80%-ában nagyon jó szellemiségben, stílusosan játszva eredményesek is tudunk lenni. Az U13-asoknak a versenyeztetése sajnos jelenleg nem megoldott a korosztályban, így velük az U14-es Budapest Serdülő bajnokságban vitézkedünk. A játékminőség, a tudatosság, a stílusos játék itt is megvan, de az eredményességnél azért vannak hiányérzeteink. Fontos azért azt megemlíteni, hogy az U12-ből is játszanak fel az U13-ba, valamint amikor saját korosztály ellen játszunk – mert más csapat is benevez U13-al – akkor azért a játék képe mindig rendben van. Egységesen mondhatom mindkét korosztályra, ha a kapu előtti „gyilkos ösztön” meglesz, sokkal több sikert fogunk aratni.

3.Mióta foglalkozol az edzői szakmával, mit lehet tudni az eddigi pályafutásodról?

*2007 nyarán csatlakoztam az akkor alakuló Dalnoki Jenő Labdarúgó Akadémiához. Sihederként szerencsém volt, mert egy olyan szakember mellé kerültem segítő edzőnek aki az újhullámos gondolkodás és játékstílus egyik úttörője volt az országban. Kun Istvánról van szó. Nem csak kiváló edző, de remek csapatvezető, mentor. Így amikor 2009-ben, immár vezetőedzőként a Vasas Kubala Akadémiához kerültem /akkori nevén még Vasas Pasarét Fáy utcai bázis/, kamatoztatni tudtam ezen tapasztalatokat. Ott aztán végigjártam a ranglétrát az U8tól egészen az U13-ig bezárólag szinte minden korosztálynál voltam vezető és segítő edző egyaránt. Legbüszkébb a 2003-as csapatomra vagyok. Hét szezonnyi Vasas edzőség után 2016-ban Fórián Zsolt – jelenleg Videoton Akadémia Utánpótlás Szakmai Igazgató – hívásának nem tudtam nemet mondani, így az UTE Labdarúgó Akadémián folytattam a pályafutásomat. Amit addig tudtam a labdarúgásról, azt úgy érzem sikerült helyre tenni, magasabb szintre emelni. Gondolok itt az apró részletekre, finomításokra, mit mikor kérünk számon, mik az alapelvek, sorrendiségek, játékirányok, mik adják a tudatosságot, edzésmódszerek, futballfitnesz stb. Nagyon hálás vagyok azért az időszakért, és nem mellesleg ott kóstolhattam bele az U14-es NB/1es nagypályás bajnokság ízébe is, valamint az Újpesti pályafutásom végén lettem UEFA „A” licenszes edző. Csapatszintű eredményekről nem szeretnék beszélni, mert nem az a fontos igazán. Amire büszke vagyok, hogy van pár olyan játékos, (Biben Barnabás: MTK, Kovács Mátyás: MTK, Puskás Zsombor: FC Midtjyilland, Kerezsi Zalán: Budapest Honvéd) akiket legalább 3-4 évig nevelhettem és mostanra korosztályos válogatottak lettek, külföldön kaptak profi szerződést vagy hazai élvonalban számítanak hivatásos labdarúgónak.  

4.Szerinted mi az, amit az edzésmódszeren felül egy edző hozzátehet a csapata sikeréhez? A siker alatt nem csak és kizárólag a győzelmet értem, hiszen utánpótlásról beszélünk.
*Szerintem mentális szinten a maximalizmus, a mentalitás, a hozzáállás, a megalkuvást nem tűrés, a csapategység a cél. Szakmai szinten pedig azokat a kis millimétereket kell beállítani ami egy jó edzésmódszeren belül még önmagában nincs meg, a gyerekeket rá is kell vezetni a megoldások kulcsára.

5.Mi az edzői hitvallásod, miket tartasz igazán fontosnak?
*Nincsenek mottóim, jól csengő hangzatos gondolataim. Az elvégzett munkában hiszek. És abban, hogy a játékot, játékosságot, tudatosságot meg lehet tanítani mindenféle szinten, mindenféle korosztályban. Ehhez meg vannak a módszerek, a metodikák, a kisjátékok stb. Az, hogy ez mennyire működik, milyen szinten hoz eredményességet, milyen ellenfél ellen milyen hatásfokkal sikerül, az nagyban múlik a gyerekek fogékonyságán, egyéni képességein, mentális beállítottságán. Úgy vélem minden gyerekkel érdemes foglalkozni mert a belerakott munka nagy %-ban visszaadja amit látni szeretnénk.

6.Lassan indulnak a tavaszi bajnokik, vagy már el is kezdődtek. Mik a célkitűzéseitek?
*Az U12-vel az 5. helyen teleltünk, 2 pontra a bronzéremtől, majd egy elrontott 2-2-es döntetlennel folytattuk, de még így is jó volt a helyzetünk. Az U13-al sajnos már mérkőzést sem tudtunk játszani… gondolom nem kell mondani, hogy sajnos a kialakult járványügyi helyzet miatt. Remélem, hogy fogunk még a tavasszal, akár a nyáron mérkőzést játszani. Ha nem, akkor lesz komoly hiányérzetem, de azt gondolom ebben a helyzetben nincs fontosabb az egészségnél. Aztán ami késik, nem múlik, viccesen írtam is a gyerekeknek üzenetben hogy becsülettel eddzenek, mert sok csapatot kell még „leigáznunk”.  

7.Egy kicsit más jellegű téma. Mit lehet tudni a magánéletedről, mi az, amit szívesen megosztanál magadról. Gondolok itt családra, hobbira, egyéb civil tevékenységre.
*Nagyon szociális típus vagyok. Fontosak a szeretteim, a családom, a barátaim. 2017 óta házasságban élek, ennek gyümölcseként érkezett meg 11 napja hozzánk a kislányunk, Ambruska Zora. Jelenleg ő aranyozza be a mindennapjainkat. Szeretünk a barátainkkal összejárni, szórakozni, együtt lenni. Nagyon ínyenc vagyok így szeretek főzni is, különösen a kínai és mexikói konyhát. Szeretek olvasni is bár sajnos azt mostanában hanyagoltam kicsit.