Forrás: www.mvlsz.hu

“Öt éve, még nem is álmodtak róla! Új játékosokkal erősítenek a legmagasabb osztályban. Jó erőfelmérés lesz, a hétvégi Theodora Magyar Kupa. A férfi Vodafone OB I újonca, az ASI, még sohasem szerepelt a legjobbak között, sőt amikor öt évvel ezelőtt megfogalmazódott bennük az elhatározás, hogy elindulnak a felnőtt bajnokságban is, még a legvérmesebb elképzeléseik között sem fordult meg, hogy egyszer majd a nagyokkal játszanak azonos osztályban. Akkor még az olimpiai bajnok, a többszörös BEK győztes idősebb Kenéz György szakmai irányítása alatt állt az együttes. Az a cél vezérelte az angyalföldi sportiskolásokat, hogy a lehető legjobban készítsék föl a srácokat a vízilabdára és ehhez kellett a még több mérkőzés, a felnőttek elleni küzdelem.”

– Amikor aztán, az együttes feljutott az OB I/b-be, akkor szépen lassan háttérbe húzódtam, igyekeztem inkább a szakosztályvezetői teendőket magamra vállalni és az edzőséget a fiamnak adtam át – meséli az öreg „Dzsaja”. Akkor már akadt 1-2 játékos, aki kettős igazolással szerepelt a csapatban, majd jött hozzánk néhány pólós a Vasasból, aki amolyan levezetésnek szánta a további szereplést, ugyanakkor a fiatalok nagyon sokat tanulhattak tőlük.

– A lényeg, hogy velük egyre feljebb és feljebb araszoltatok a tabellán.

Voltunk hatodikak, aztán végeztünk a harmadik helyen, míg a nyáron véget ért bajnokságban feljutottunk a legjobbak közé.

– Méghozzá utcahosszal előztétek meg, a második helyen végzett KSI-t.

Lehet így is mondani, még akkor is, ha ebben azért akad egy kis riporteri túlzás. A lényeg, hogy akkor ijedtünk csak meg igazán, hogy mit tettünk? Elvégre túl azon, hogy az első osztályban szerepelni rang, hatalmas terheket is ró ránk és egyfolytában az jár csak a fejünkben, képesek leszünk-e ezeknek feltételeknek megfelelnünk?

– Gondolom, áttértek a napi kétszeri edzésre?

Ez még csak hagyján, bár a megnövekedett uszodabér kigazdálkodása sem éppen könnyű feladat. Szükségünk van erősítésekre is. Nálunk folytatja szereplését az új bajnoki szezonban , Erdei Márkó, Rusz Betalan és Barabás Botond. Fülöp Bence, – kettős igazolással – már az elmúlt idényben is nálunk játszott. A KSI-ből jött át hozzánk Kovács és Laczkovics és a Vasasból a rutinos Létay Krisztián. A mi nevelésünk volt, a tavaly az Újpestben játszott Takács és a Pécsben szerepelt Lázár, ők is visszatértek hozzánk.

– Mire lesz képes, az így megerősített ASI?

Hat junior válogatott szerepel nálunk. Remek játékosok ők, csak az a kérdés, hogy a terhelést, hogyan bírják majd. Az első hat csapatnak biztos nem leszünk vetélytársai, de az alsóházban minden pontot nagyon, de nagyon meg kell becsülnünk. Szeretnénk a lehető legjobban szerepelni, de az alapállásunk nem változik: az a célunk, hogy minél több tehetséget adjunk a Vasasnak és a magyar vízilabdasportnak.

– És mi van a kötelező utánpótláscsapatokkal?

Látod, ez is nagy kérdés. Éppen most adtunk be egy kérvényt a szövetség elnökségéhez, hogy engedélyezze, a Vasas második számú gyerek, serdülő, ifi csapata, amely Budapest bajnokságban szerepel, a mi utánpótlás együttesünknek számítson.

– A hétvégén kezdődik a Theodora Magyar Kupában a selejtező. Ez jó felmérés lesz, miben reménykedhettek?

Az Újpest ellen kezdjük meg a nagyok elleni szereplést, aztán jön következik a Pécs és a végén a „feketeleves”, a Fradi.

– A bajnokságban a hazai mérkőzéseiteket hol rendezitek?

Marad minden a régiben, a jó öreg Hajós Alfréd uszodát tekintjük otthonunknak – fejezte be nyilatkozatát idősebb Kenéz György, az ASI szakosztályvezetője.